dilluns, 19 d’abril del 2010

La bogeria dels 8.000

Aquesta setmana l’Edurne Pasaban acaba de fer cim a l’Annapurna, el seu 13e cim de més de 8.000 metres. Del camp base de l’Annapurna se’n va pitant cap al camp base del Shisha Pangma per tal de fer cim abans que la coreana Oh Eun-Sun, que està escalant l’Annapurna per ficar-se a la butxaca el 14ª vuit mil. Qui serà la primera dona en escalar els 14 vuit mils? Aquesta és l’única pregunta que sembla interessar als mitjans de comunicació generalistes. Ningú parla d’estil, de quins mitjans estan utilitzant, de quants sherpes porten, de quants metres de corda fixa han instal·lat, de si utilitzen oxigen... tot això no importa. En aquest cas els mitjans justifiquen, i molt, el fi.
Als anys 80 en Reinhold Messner es va convertir en el primer home en assolir els 14 vuit mil, però per davant de tot això, se’l reconeix per implantar l’estil alpí al Himàlaia i per demostrar que és possible fer cim sense ús d’oxigen complementari.
Ni l’Edurne Pasaban ni la Oh Eun-Sun passaran a la història per innovar a l’Himalàia. Una d’elles, la primera en aconseguir l’objectiu, passarà a la historia, simplement, per ser la primera dona en completar la llista dels 14. I amb una mica de sort, podrà viure d’això.
I com elles són conscients que l'únic que compta és ser la primera, s’han llençat a aquesta carrera sense cap tipus de mesura. Esperem tant sols, que no haguem de lamentar mals majors i que tard o d'hora, aquesta falera per col·leccionar 8.000 passi de moda.